Sunt sigura ca multi dintre voi s-au aflat in situatia de a le fi restituita taxa de judiciara de timbru achitata in vederea solutionarii cauzei lor de catre instanta de judecata, pentru ca stim cu totii ca in majoritatea situatiilor, pentru ca o instanta sa fie legal investita cu judecarea cererii noastre, trebuie achitata o taxa judiciara de timbru, astfel cum prevad dispozitiile OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

          Pentru a vedea daca va regasiti printre cei care trebuie sa urmeze aceasta procedura speciala, va prezentam in cele de mai jos situatiile in care taxele judiciare de timbru se restituie:

  • cand taxa platita nu era datorata;
  • cand s-a platit mai mult decat s-a datorat;
  • cand cererea ramane fara obiect in cursul procesului;
  • cand probele au fost administrate de avocati (se restituie doar jumatate din suma);
  • cand actiunea corect timbrata a fost anulata in conditiile art.203 C.pr.civ;
  • cand reclamantul renunta la cererea de chemare in judecata pana la comunicarea acesteia catre parat (se restituie doar jumatate din suma);
  • in procesul de divort, cand partile au renuntat la judecata/s-au impacat ((se restituie doar jumatate din suma);
  • cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva (taxa se restituie proportional cu admiterea contestatiei);
  • in alte cauze expres prevazute de lege.

          In Monitorul Oficial al Romaniei din data de 28 ianuarie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice si dezvotarii regionale si administratiei publice nr.1918/65/2014 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbre.

          Potrivit acestui ordin, fac obiectul restituirii sumele achitate de contribuabili cu titlu de taxe judiciare de timbru pentru care instantele judecatoresti competente au stabilit suma ce urmeaza a fi restituita. Astfel, suma ce urmeaza a fi restituita este stabilita de catre instanta judecatoreasca competenta, la cererea solicitantului, iar restituirea in sine se realizeaza de catre organul fiscal competent.

          In vederea restituirii sumei, contribuabilul solicitant depune, in original, la registratura unitatii administrative teritoriale, decizia de restituire solutionata de catre instanta de judecata competenta si o cerere de restituire care va cuprinde, pe langa datele de identificare ale contribuabilului si mentiunea privind modalitatea de restituire a banilor.

          Precizam faptul ca in ceea ce priveste persoanele juridice restituirea este posibila numai prin decontare bancara, in contul indicat prin cererea de restituire de catre solicitant, in timp ce in cazul persoanelor fizice restituirea se poate realize fie prin cont bancar, fie in numerar (pentru sume mai mici de 500 lei), fie prin mandate postal.

          Trebuie sa aveti in vedere faptul ca cererea de restituire a taxei de timbre se va adresa organului fiscal competent in cadrul termenului legal de prescriptie, sub sanctiunea anularii acesteia ca prescrisa. Termenul de prescriptie este de 5 ani, calculat de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.